Creative writing
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Învață de la alții

In jos

Învață de la alții Empty Învață de la alții

Mesaj  Sory_Luciano la data de Mar Feb 28, 2012 10:15 am

De cele mai multe ori nu aleg momentul în care să scriu sau tema. Nici nu știu ce voi scrie și cum se va sfârși textul, ci pur și simplu scriu scriu când simt nevoia să scriu. Aș putea da totuși o mică listă cu sfaturi despre scris, care la mine au dat roade:

1. „Citiți mult și scrieți mult” (Stephen King - Misterul regelui. Despre scris) Ce înțeleg eu de aici? Să fim lectori înainte de a fi scriitori, să învățam ce e bine de la alții, să luăm aminte la greșelile lor, dar mai ales să aducem ceva cât mai nou.

2. Citiți cât mai multe cărți pe teme cât mai variate - ajută la îmbunătățirea vocabularului și a culturii generale. Bune pentru scrierea unei text complex și în cunoștință de cauză.

3. Citiți multe cărți despre genul/ genurile și tema/ temele literare pe care vreți să le abordați. Așa nu riscați lucruri pe care le-au mai scris și alții.

4. Citiți critică literară, pentru a vă forma o idee despre ceea ce e „bine” și ceea ce e „rău” într-un text literar.

5. Scrieți toate ideile care vă vin în minte, oricât de multe sau de puține, oricât par ele de folositoare sau inutile. Nu se știe care din ele se poate transforma în ceva valoros.

6. Scrieți oriunde vă vin ideile și inspirația. Folosiți orice aveți al îndemână: pix și hârtie, laptop, telefon etc. O idee bună sau un moment de inspirație nu trebuie risipit.

7. Scrieți fără a lua în seamă părerile celor din jur, ignorați-i. Voi știți mai bine despre ce și cum vreți să scrieți. Ei să își scrie propriile lor texte, să nu se implice în ale voastre.

8. După ce ați scris un text pe care îl considerați bun, valoros lăsați-l la „macerat” o perioadă (săptămâni, luni), uitați de el. Când îl veți descoperi îl veți citi cu bucuria întâiului cititor, vă veți bucura de el ca și cum ar fi prima dată când îl vedeți.

9. Fiți propriul dumneavoastră critic, nu ezitați să tăiați, eliminați, rescrieți, refrazați, adăugați, completați.

10. Cereți părerea unei persoane apropiate. Rugați-o să fie cât mai obiectivă și critică. Dacă e o persoană foarte apropiată va ști cum să vă aducă laude încât să nu vi se urce la cap (în fond și la urma urmei textul încă nu a văzut tiparul, nu vă entuziasmați prea tare) și va ști cum să vă aducă la cunoștință greșelile și lipsurile textului.


Nu intenționam să creez chiar un așa decalog, dar uite că mrejele scrisului m-au cuprins și m-am lăsat dus de val.

Spor la scris!
Sory_Luciano
Sory_Luciano

Mesaje : 19
Data de înscriere : 17/02/2012
Varsta : 30
Localizare : Târgu-Mureș

http://recenziibeletristica.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum