Creative writing
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Există reguli pentru scris?

In jos

Există reguli pentru scris? Empty Există reguli pentru scris?

Mesaj  Sory_Luciano la data de Dum Feb 19, 2012 12:54 am

Există reguli pentru scris? Un set de instrucțiuni, de parametri care trebuie respectați? Nu cred așa ceva, mai ales când e vorba de roman, așa cum spunea Roger Caillois în Abordări ale imaginarului:
„Romanul nu are reguli. Totul îi este îngăduit. Nici o artă poetică nu-l menționează și nu-i dictează legi. El crește ca o buruiană sălbatică pe un teren viran.”

Singurele norme care trebuie respectate sunt cele ale limbii române literare, dar acelea cu siguranță nu îngrădesc actul creației.

Are cineva altă părere?
Sory_Luciano
Sory_Luciano

Mesaje : 19
Data de înscriere : 17/02/2012
Varsta : 30
Localizare : Târgu-Mureș

http://recenziibeletristica.blogspot.com/

Sus In jos

Există reguli pentru scris? Empty Re: Există reguli pentru scris?

Mesaj  Jester la data de Dum Feb 19, 2012 2:15 am

Exista princpipii după care se pot alcătui seturi de reguli. David Trottier își dezvoltă o rețetă proprie în The Screenwriter's Bible., o carte despre structura firului epic. Complementar, Kenn Adams oferă rețete de improvizație în How to Improvise a Full-Length Play, o carte cu rădăcini în improvizațiile Comediei dell Arte. Cu Adams se deschide robinetul improvizației, cu Trottier se structurează.

Dacă dorim rădăcină, cartea de căpătâi îi aparține lui Vladimir Propp - Morfologia basmului (scrisă prin anii 20, apărută la noi în anii '70). Cartea inventariază scheme de basm tradițional, personaje, situații. Mult prea tehnică pentru un scriitor, reprezintă o matricea ideală pentru alcătuirea unei rețete proprii de construit povești. O carte de căpătâi pentru numeroase cursuri universitare (cursul prof. Dumitru Cărăbăț de la IATC este bazat în întregime pe studiul lui Propp). De la David Trottier la Steven Spielberg toată lumea a beneficiat de pe urma acestei cărți, în felul ei absolut genială.

Până la Propp lucrările care tratau basmul treceau ușor de 1000 de pagini sau chiar de mai multe volume. De la Grimm la Ispirescu sau Lazăr Șăineanu metoda de alcătuire era simplă: se alegea un basm reprezentativ și apoi se catalogau variantele. Scufiței Roșii i se atașa o listă lungă de variante, unele foarte ciudate, în care lupul era înlocuit de un vârcolac. Greu de digerat, asemenea cărți necesitau o muncă titanică atât din partea autorului cât și a cititorului. Însă cartea lui Propp nu depășește 200 de pagini. Propp a avut o idee genială. El și-a dat seama că în majoritatea poveștilor situațiile se păstrează, în timp ce personajele se schimbă. A numit situațiile funcții, iar personajele variabile. Rezultatul au fost o colecție de scheme și nu una de basme, în felul în care se făcuse până atunci.

Iată un exemplu simplu:

Situația: Capra pleacă să aducă mâncare pentru iezii ei.
Interdicția: Ea le interzice iezilor să deschidă ușa până nu-i vor auzi glasul.
Șiretlicul: Lupul își ascute limba și pițigăindu-și vocea reușeste să-i păcălească pe iezi, mâncându-i.
Pedeapsa: Capra îl pedepsește pe lup.

Situația: Adam și Eva au fost creați în Grădina Edenului.
Interdicția: Dumnezeu le interzice să mănânce din Pomul Binelui și Răului.
Șiretlicul: Șarpele reușește s-o păcălească pe Eva.
Pedeapsa: Adam și Eva sunt izgoniți din Eden, șarpele este pedepsit să se târască pe pământ.

După extragerea și clasificarea schemelor, Propp încearcă o clasificare a personajelor după atribute. Rezultatul e destul de stufos și tehnic. Dealtfel cei care se ocupă cu limbajul calculatoarelor vor tresări la auzul termenilor funcție și variabilă. Nu întămplător, căci în anii 20 Propp descoperă ceea ce astăzi se numește programarea orientată pe obiect. Repet însă: folosiți Propp doar pentru a vă dezvolta propria metodă de scris, sau încercați metode gata scrise.
Jester
Jester
Admin

Mesaje : 18
Data de înscriere : 13/02/2012
Localizare : 29.4.1972

http://povestealuijester.blogspot.com

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum